zondag 31 mei 2009
Zondag 31-05-09
Hierna waren we met onze mooie boot met 20pk naar de rivier voor Kaarlo’s huis geweest. Hier hebben we lekker rond gevaren en na een tijdje hadden we het bootje vast gelegd aan een boei zodat we lekker in de zon konden liggen en soms even een duik nemen. Het water was wel een beetje frisjes, maar de zon was zo warm dat als je eruit je zo weer op temperatuur was. Ondertussen vlogen er wat dwergmeeuwen steeds over ons hoofd en vloog er een mannetje middelste zaagbek langs (wat een nieuwe soort was)
Piet Paulusma had vandaag een goed barbecue weeralarm, dus daar moesten we dan maar gebruik van maken, en we hebben lekker gebarbecued.
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: Middelste zaagbek
Zaterdag 30-05-09
Vrijdag 29-05-09
Kaarlo had ook verteld dat we vandaag naar Joensuu (85 km verderop) moesten gaan omdat we dit echt niet mochten missen. De examens waren namelijk afgelopen en dus was er hier van alles te doen zij hij. Eenmaal aangekomen moesten we eerst een stuk lopen, en oen hoorden we het al een beetje. Toen we dichterbij kwamen zagen we het ook. Allemaal basisscholieren die met zn allen liedjes zaten te zingen, niet echt wat wij ons ervan hadden voorgesteld. Wij waren hier dus ook vrij snel weer weg. Het was ook ongeveer etenstijd dus we doken een restaurant in en hebben daar lekker gegeten. Hier kwamen we ook 1 van onze vele vrienden (de jongen van de kebab winkel;)) tegen die geslaagd was voor zn examen, en met hem gingen we een beetje mee naar een paar kroegjes/disco’s
Donderdag 28-05-09
donderdag 28 mei 2009
Woensdag 27-05-09
In de middag waren we een beetje kleine klusjes aan het doen wat niet echt het vermelden waard is. Mooi op tijd waren we ook naar illomansi gegaan om hier lekker te gaan zwemmen, de sauna in, boodschappen te doen en te eten. Dit was allemaal wel goed gelukt. Het zwemmen was ook weer een succes, alleen was weer hetzelfde vieze, oude, dikke mannetje er die we vaker tegen waren gekomen. Toen we nog een laatste keer de sauna in wilden was hij zich net aan het douchen. Dit was voor ons een goede reden om weer terug te gaan naar het zwembad, waar hij even later ook kwam. Zodra hij in het water was gingen wij snel ook douchen en de sauna in, zodat we niet met die man erin hoefden. Toen we net de sauna uit kwamen was hij er alweer hoor, stond ie onder de douche, en toen wij ons aan gingen kleden ging hij ook de kleedkamer in en zich rustig afdrogen. Toen wij eenmaal klaar waren met aankleden en weg gingen ging hij ook weer vrolijk terug naar het zwembad voor nieuwe mensen om naar te kijken. Toch jammer dat we geen Fins spreken om er wat van te zeggen (of hij geen Engels.)
Dinsdag 26-05-09
Vanochtend dus ook nog steeds in het hutje gezeten, wat sinds half 2 wel leuk was. Toen kwamen namelijk de korhoenders voor de hut zitten en gingen flink zitten baltsen. Echt leuk was het eigenlijk niet, want het was nog vrij donker, en wij wilden dus nog wel 2 uurtjes slapen, want de zon kwam pas rond half 4 op. Gelukkig hielden ze even hun mond dicht en konden we toch lekker slapen. Rond half 4 ging de wekker af en bleven we maar even wakker en gingen we wachten tot het licht wat beter werd. Tijdens het wachten heb ik maar een lijstje bij gehouden met soorten die we vanuit het hutje hoorden/zien. De soorten waren: 1 regenwulp, 2 watersnip, paapje, groenpootruiter, roodmus, kraanvogel, noordse gele kwik, gewone gele kwik, raaf, pestvogel, boomleeuwerik, veldleeuwerik, boompieper. Om half 4 kwamen dus de korhoenders voor de hut zitten, maar 3, en daar hebben we van kunnen genieten tot precies 6 uur. Dit was natuurlijk erg vet, en op een gegeven moment zat er 1 10 meter bij de hut vandaan, eigenlijk te dichtbij voor het mooi.
In de middag waren we weer een poging gaan doen om taigagaai te zien. Kaarlo had weer een plekje in de buurt aangewezen wat wel goed was. Op de informatiekaart was het gebied stond inderdaad een taigagaai, en de bossen waren er ook zeker geschikt voor, maar helaas hadden we niks gevonden. Wel waren het super mooie bossen die al een beetje aan het aftakelen waren, dus met een hoop dode bomen en omgevallen bomen en superdikke bomen en eigenlijk alles wel;) Gelukkig hadden we de GPS mee, want zo wisten we een beetje hoe erg we aan het slingeren waren. Een ander puntje wat wel fijn was was dat we op een gegeven moment een pad tegenkwamen die wel aardig de kant op ging waar wij ook heen wilden, en een harde weg loopt 100 keer makkelijker dan een sompig moeras waar je steeds een stukje in wegzak. Toen we net op de weg waren hoorden we iets in de bosjes ritselen. Een kijkje in de bosjes leverde een gors op, een bosgors! Nou ja, eigenlijk 2. Ze waren totaal niet schuw, maar vlogen helaas toch snel weer verder, waarbij we ze uit het oog verloren. Met de eerste nieuwe soort in de kontzak gingen we vrolijk verder nog steeds in de hoop op taigagaai. Even zag ik iets overvliegen waarvan ik vrij zeker was dat het een taigagaai was, helaas ging het net te snel om helemaal zeker te zijn. Hij had namelijk de goede grootte en ook een aardig lange staart. Hij vloog ook niet echt als een lijster oid. Helaas konden we hem niet meer terug vonden in het bos, maar komt nog wel. Na een tijdje kwamen we bij een mooi huisje met wat bessenstruiken en een mooi veldje. Op dit veldje lagen 3 berendrollen, maar helaas konden we geen sporen vinden. Hier vloog verder nog een wespendief over, maar helaas zaten er niet zoveel kleine vogeltjes in de struikjes. Na hier wat water uit de waterput te hebben gedronken gingen we weer terug. Op de terugweg zag ik opeens een pikzwarte slang liggen,,, een black mamba ofzo;) wij dat beest een beetje bij ons houden zodat we wat foto’s konden maken voor de determinatie. Na navraag bij Kaarlo was het een melanistische adder,, komt vaker voor hier in het noorden.
Hierna hebben we nog even bij het vakantiehuisje een hoop zaad in de tuin gestrooid voor het wild. Kaarlo had allemaal zakjes met zaad gekocht wat wild lekker vind. Op ons mooie omgeploegde stukje wilde hij dat hebben. Bijna het hele omgeploegde stuk is nu gezaaid, maar er is nog een beetje ruimte voor de aardappelen en de boontjes. Met de andere groente gaat het ook goed. De uien beginnen soms al een beetje boven te komen, en de sla ook zo nu en dan (denken we.)
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: 2 Bosgors
Verdere soorten: roodmus, kraanvogel, wespendief, melanistische adder
2 vechtende mannetjes korhoenders
mooie pluimstaart
1,5 kip
hier hield hij even zn mond
en flink roepen
roeperderoep
Bosgors adult vrouw (ondanks dat hier maar 1 foto van is is zij zeker niet minder leuk!)
Maandag 25-05-09
In de avond zijn we al vrij vroeg, rond 9 uur naar de tent gedaan om foto’s te maken van korhoenders. Er was niet zo heel erg veel te beleven maandag avond, maar we hebben wel wat leuke dingen gezien. De soorten en foto’s staan bij dinsdag.
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: wespendief
woensdag 27 mei 2009
Zondag 24-05-09
Vandaag hebben we voor de eerste keer de wekker op zondag gezet, al om 10 uur. De reden hiervan is dat we op jacht gaan naar de drieteenspecht en de taigagaai. Kaarlo had een mooi plekje ergens boven een groot meer. Wij natuurlijk proberen en daar opzoek gaan. Het biotoop van taigagaai is oude bossen en vooral fijnsparren schijnen ze leuk te vinden. Voor drieteenspecht geld ongeveer hetzelfde (en stervende loofbomen), want die gebruikt de fijnsparren om te “ringen” Dit is dat hij allemaal gaatjes op een rij maakt zodat er sap uit de boom komt, wat hij dan op drinkt. Onderweg kwamen we 2 hazelhoenders tegen die even op de weg bleven zitten. Een foto maken uit een rijdende auto is nog steeds niet erg makkelijk, maar alsnog wel tevreden met de foto. Eenmaal bij het gebied zijn we over alle wegen gereden op zoek naar een geschikt bos, maar niks gevonden. Uiteindelijk maar door een grove dennen opstand gelopen wat (zoals overal) alweer snel een moeras werd. Bij het moeras zaten, zoals overal bij het moeras, weer pestvogels te fourageren op de veenbessen. Ook zat er een paartje kraanvogels die druk met elkaar waren en verder wat eenden en rietganzen. De gehele wandeling geen enkel teken van een specht, en ook niks van taigagaaien, jammer.
We waren alweer op tijd terug en toen gingen we maar de motorboot proberen. Deze deed het prima, en toen Nick hem aan het proneren was zagen we hem opeens zwaaien en hoorden we hem “OE OE” roepen. Wij keken elkaar een beetje raar aan en keken die kant op toen we een uil zagen vliegen. Een velduil. Kaarlo had hem een paar dagen eerder ook al bij hem voor gezien, en nu wij gelukkig ook. Eindelijk de tweede uil, schiet niet echt op.
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: Velduil
Verdere soorten: smelleken, 2 kraanvogel, 2 hazelhoen, 4 pestvogels
man hazelhoen
Mierenhoopje van ongeveer 1,50 meter hoog
Zaterdag 23-05-09
Vandaag was het alweer weekend, wat gaat de tijd toch snel! We waren weer lekker rond het onderzoekscentrum wezen vogelen en hadden eigenlijk niks nieuws. Overal, maar dan ook echt overal zitten roodmussen te roepen en die laten zich hier wel aardig bekijken. Sinds de laatste keer dat we hier waren zijn er aardig wat vogels bij gekomen. Er zaten nu 2 blauwborsten en de gekraagde roodstaarten hebben zich verdubbeld naar 2. Verder zit er een paartje grauwe vliegenvanger in een schuur te broeden en ook de tapuiten zijn er druk mee.
Hierna waren we ook weer even gaan vissen, maar erg veel hadden we helaas niet gevangen. Nick was vandaag druk bezig geweest met de aanhangers om de verlichting hiervan te maken. Nu hebben alle aanhangers weer alle lichten. Hij was ook bezig geweest met een 20pk buitenboordmotor, zodat we die mooi achter de boot kunnen hangen en rond kunnen varen. Na het vissen kwamen we ook nog een adder tegen die we even hadden gevangen voor foto’s.
Na het avondeten waren we nog even een stukje wezen rijden naar een plek waar Ruben een hoop berensporen had gevonden. Hier vonden we verder weinig nieuws, maar wel een auerhoen. We zagen ook wat rietganzen landen op een veldje dus die gingen we proberen op de foto te zetten. Eenmaal aangekomen in de buurt van het veld vloog alles al heel snel op en er bleek ook een kraanvogel te zitten. Toch maar proberen om te blijven zitten, en hopen dat ze terug kwamen. Bij de boerderij zagen we al een boer zitten, en die kwam even later naar ons toe gelopen. Hij zei meteen “ristantutkimus” dat is de naam van het onderzoekscentrum hier. Afijn, dat hoefden we dus niet meer uit te leggen. Hij snapte het allemaal en sprak een paar woorden Engels. We gingen even met hem mee naar zijn huis en hij liet ons alle nesten zien die hij op zn erf had. Ook een bak met een paar 100 kilo graan, wat allemaal voor de vogels was, zulke mensen moet je meer hebben! Bij zijn huis had je mooi overzicht over al de velden rond zn huis en hier zaten wat goudplevieren, kieviten, een kraanvogel, taigarietganzen, toendrarietganzen en sneeuwhazen. Ik was wel enthousiast over die 4 sneeuwhazen die er zaten, maar die waren van hem zelf, en met kerst kwamen ze op tafel. Terwijl we met vogelboek wat soorten uit hem proberen te halen vlogen er opeens 3 kleine jagers over! Leuk leuk, want die hadden we eigenlijk pas in lapland verwacht.
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: 3 kleine jagers
Verdere soorten: overal roodmus, 2 gekraagde roodstaart, tapuit, 2 blauwborst 1 smelleken, 1 kraanvogel, 3 taiga rietganzen, 1 auerhoen
roodmus mannetje
roodmus mannetje
lichte fase, adult zomer, kleine jager
zondag 24 mei 2009
Vrijdag 22-05-09
Zoals gisteren al is gelezen vandaag dus in de tent gezeten. We zaten ongeveer om 11 uur in de tent. Een beetje sudoku spelen en dat soort ongein. Om een uurtje of 12 horen we opeens een paar straaaljagers overkomen en daar zijn de eerste korhoenders. Mooi een meter of 15 voor de hut, maar het is eigenlijk nog tte donker om foto’s te maken. Ze beginnen als een gek te baltsen voor onze hut en we hoopte stiekem dat ze het niet de hele nacht zouden doen, want we wilden ook nog slapen. Afijn,,, ze luisterden naar ons en we konden lekker slapen, heerlijk zelfs! We hadden gaten in de tent geknipt om onze lenzen doorheen te doen, dus hierdoor kwam er een lekker briesje in de tent (en gelukkig geen muggen) en op de achtergrond hoorden we allemaal vogels die heel druk aan het zingen waren, heerlijk dus! Op een gegeven moment hoorden we een gek geluid wat ons zeer deed denken aan grauwe gors, maar dat kan hier eigenlijk niet. Het bleek dus een paapje te zijn, want het was wat langzamer, en paapjes kunnen aardig grauwe gors imiteren. Afijn, de wekker gezet om 3 uur maar iets ervoor werd ik al wakker, en er zat niks, dus de wekker maar een half uurtje verschoven. Om even over half 4 werden we dus wakker en hoorden we de korhoenders, alleen ver weg. Bleken ze op het veldje naast ons te zitten, te ver weg dus! Gelukkig kwamen er even 2 langs, maar dat ging allemaal net te snel, dus ik kon 1 foto maken. Deze plaats ik niet, omdat hij bewogen was (het licht was nog steeds niet echt goed, omdat het wat bewolkt was) Hierna waren die 2 korhoenders ook snel weer weg. Jammer de bammer, dus waren we maar lekker verder gaan snurken in ons tentje.
In de middag waren we weer terug gegaan naar het onderzoekscentrum. Toen we de auto aan het uitladen waren zag Ruben opeens een klein stipje hoog boven het onderzoekscentrum. Wij wat platen maken en het bleek weer een steenarend te zijn. Na deze leuke soort waren we weer gaan vissen bij Kaarlo. Het ging allemaal lekker en we vingen ook wat baarsjes. Deze hebben we bewaard om bij het avondeten lekker op te eten, en lekker waren ze!
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: Gierzwaluw, grauwe vliegenvanger
Verdere soorten: Steenarend, fluiter
"bewijsplaatje" van de tweede steenarend
De lekkere baarsjes.