Vanochtend dus ook nog steeds in het hutje gezeten, wat sinds half 2 wel leuk was. Toen kwamen namelijk de korhoenders voor de hut zitten en gingen flink zitten baltsen. Echt leuk was het eigenlijk niet, want het was nog vrij donker, en wij wilden dus nog wel 2 uurtjes slapen, want de zon kwam pas rond half 4 op. Gelukkig hielden ze even hun mond dicht en konden we toch lekker slapen. Rond half 4 ging de wekker af en bleven we maar even wakker en gingen we wachten tot het licht wat beter werd. Tijdens het wachten heb ik maar een lijstje bij gehouden met soorten die we vanuit het hutje hoorden/zien. De soorten waren: 1 regenwulp, 2 watersnip, paapje, groenpootruiter, roodmus, kraanvogel, noordse gele kwik, gewone gele kwik, raaf, pestvogel, boomleeuwerik, veldleeuwerik, boompieper. Om half 4 kwamen dus de korhoenders voor de hut zitten, maar 3, en daar hebben we van kunnen genieten tot precies 6 uur. Dit was natuurlijk erg vet, en op een gegeven moment zat er 1 10 meter bij de hut vandaan, eigenlijk te dichtbij voor het mooi.
In de middag waren we weer een poging gaan doen om taigagaai te zien. Kaarlo had weer een plekje in de buurt aangewezen wat wel goed was. Op de informatiekaart was het gebied stond inderdaad een taigagaai, en de bossen waren er ook zeker geschikt voor, maar helaas hadden we niks gevonden. Wel waren het super mooie bossen die al een beetje aan het aftakelen waren, dus met een hoop dode bomen en omgevallen bomen en superdikke bomen en eigenlijk alles wel;) Gelukkig hadden we de GPS mee, want zo wisten we een beetje hoe erg we aan het slingeren waren. Een ander puntje wat wel fijn was was dat we op een gegeven moment een pad tegenkwamen die wel aardig de kant op ging waar wij ook heen wilden, en een harde weg loopt 100 keer makkelijker dan een sompig moeras waar je steeds een stukje in wegzak. Toen we net op de weg waren hoorden we iets in de bosjes ritselen. Een kijkje in de bosjes leverde een gors op, een bosgors! Nou ja, eigenlijk 2. Ze waren totaal niet schuw, maar vlogen helaas toch snel weer verder, waarbij we ze uit het oog verloren. Met de eerste nieuwe soort in de kontzak gingen we vrolijk verder nog steeds in de hoop op taigagaai. Even zag ik iets overvliegen waarvan ik vrij zeker was dat het een taigagaai was, helaas ging het net te snel om helemaal zeker te zijn. Hij had namelijk de goede grootte en ook een aardig lange staart. Hij vloog ook niet echt als een lijster oid. Helaas konden we hem niet meer terug vonden in het bos, maar komt nog wel. Na een tijdje kwamen we bij een mooi huisje met wat bessenstruiken en een mooi veldje. Op dit veldje lagen 3 berendrollen, maar helaas konden we geen sporen vinden. Hier vloog verder nog een wespendief over, maar helaas zaten er niet zoveel kleine vogeltjes in de struikjes. Na hier wat water uit de waterput te hebben gedronken gingen we weer terug. Op de terugweg zag ik opeens een pikzwarte slang liggen,,, een black mamba ofzo;) wij dat beest een beetje bij ons houden zodat we wat foto’s konden maken voor de determinatie. Na navraag bij Kaarlo was het een melanistische adder,, komt vaker voor hier in het noorden.
Hierna hebben we nog even bij het vakantiehuisje een hoop zaad in de tuin gestrooid voor het wild. Kaarlo had allemaal zakjes met zaad gekocht wat wild lekker vind. Op ons mooie omgeploegde stukje wilde hij dat hebben. Bijna het hele omgeploegde stuk is nu gezaaid, maar er is nog een beetje ruimte voor de aardappelen en de boontjes. Met de andere groente gaat het ook goed. De uien beginnen soms al een beetje boven te komen, en de sla ook zo nu en dan (denken we.)
Soorten die we vandaag nieuw hebben gezien voor onze Finland lijst: 2 Bosgors
Verdere soorten: roodmus, kraanvogel, wespendief, melanistische adder
2 vechtende mannetjes korhoenders
mooie pluimstaart
1,5 kip
hier hield hij even zn mond
en flink roepen
roeperderoep
Bosgors adult vrouw (ondanks dat hier maar 1 foto van is is zij zeker niet minder leuk!)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten